Návrh a optimalizace chladicích sekcí pro tepelné zpracování
Laboratorní měření umožňují určit součinitel přestupu tepla (Heat Transfer Coefficient) jako funkci polohy a povrchové teploty pro různé konfigurace chlazení. Hodnocení HTC umožňuje identifikovat vliv různých parametrů na chlazení. Návrh a nastavení parametrů chlazení přímo ovlivňují mikrostrukturu, tvrdost a mechanické vlastnosti materiálů. Dále je možné využít experimentálně získanou závislost HTC na povrchové teplotě a poloze pro realistické numerické simulace chladicích procesů, tak pro optimalizaci návrhu chladicích sekcí. Článek popisuje metodologii výzkumu a návrhy chladicích sekcí pro tepelné zpracování dlouhých výrobků (plechy, kolejnice, trubky, aj.) Pomocí prezentované metody je možné studovat chlazení velmi vysokými gradienty (rychlost ochlazování 1 000 °C/s).
Klíčová slova: tepelné zpracování, součinitel přestupu tepla, Leidenfrostova teplota, tepelný tok, tryska, mechanické vlastnosti, kolejnice, trubky